Perfect geïnstalleerd, naadloos geïntegreerd

Wat is het Verschil Tussen Level 1, 2 en 3 Laadstations?

Het verschil tussen Level 1, 2 en 3 laadstations uitgelegd

Als je het verschil tussen Level 1, 2 en 3 EV laadstations uitgelegd wilt hebben, ben je hier aan het juiste adres. Wanneer je eigenaar wordt van een elektrisch voertuig (EV), duikt al snel de vraag op over de beste manier om het op te laden. Met drie primaire niveaus van EV-laadstations beschikbaar, kan het kiezen van het juiste systeem verwarrend zijn. In deze blog leggen we de verschillen tussen Level 1, Level 2, en Level 3 laadstations uit, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken die past bij je levensstijl en laadbehoeften.

Level 1 Laadstations:
Wat maakt Level 1 Laadstations anders? Level 1 laadstations vertegenwoordigen de meest basale laadoptie. Ze gebruiken een standaard huishoudelijke stopcontact (240V mono fase) en zijn meestal de langzaamste, maar ook de meest toegankelijke vorm van laden. Vele autofabrikanten leveren dan ook een level 1 lader mee met de verkoop van de wagen.
Deze zijn ook apart te verkrijgen bij de autoverkoper of via verschillende websites mocht je deze niet hebben ontvangen ba de aanschaf van je nieuwe wagen.
Dit is de ideale oplossing voor nachtelijk thuisgebruik als je niet veel kilometers per dag moet rijden.
Een Level 1 laadpunt kan je elektrische wagen opladen met een snelheid van ongeveer 6-12 kilometer bereik per uur.

Level 2 Laadstations:
Level 2 laadstations zijn een stap omhoog in laadsnelheid. Dit vergt wel een aankkop van een laadstation en vereist dus een installatie. Hiervoor moet je best beroep doen op een gediplomeerde installateur die ervaring heeft in deze materie aangezien dit geen “plug-and-play” oplossing is. Deze laadpalen moeten aangesloten worden in uw elektriciteitskast en hiervoor doe je dus best beroep op een professionele installateur. Ze werken op een hogere vermogen en beginnen vanaf 3,7 kW tot 22kW en kunnen een elektrische wagen veel sneller opladen van 12 tot 70 kilometer bereik per uur. Deze stations zijn zowel geschikt voor thuisgebruik als voor openbare en commerciële locaties.

Level 3 Laadstations:
Wanneer Kiezen voor Level 3 Laadstations? Ook bekend als DC-snelladers, zijn Level 3 laadstations de snelste laadoptie beschikbaar. Ze zijn ideaal voor lange afstanden reizen en kunnen een EV in ongeveer 30 minuten tot 80% opladen. Vanwege de hoge kosten en vereiste infrastructuur vind je Level 3 stations voornamelijk langs snelwegen en in commerciële omgevingen.

Conclusie:
De keuze tussen Level 1, 2, en 3 laadstations hangt af van je persoonlijke omstandigheden, inclusief hoe snel je de EV opgeladen wilt hebben en waar je het voertuig meestal zult opladen. Terwijl Level 1 voldoende kan zijn voor dagelijks gebruik thuis, bieden Level 2 en Level 3 aanzienlijk snellere laadsnelheden, ideaal voor EV-gebruikers met zwaardere rijbehoeften. Nu je het verschil tussen Level 1, 2, en 3 EV laadstations uitgelegd hebt gekregen, kun je een geïnformeerde keuze maken…


Heeft dit artikel je geholpen om de verschillende EV-laadstations beter te begrijpen, maar heb je nog vragen of wil je een gratis bezoek ter plaatse voor advies en een offerte op maat? Neem dan contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om je te voorzien van alle informatie die je nodig hebt om de beste laadoplossing voor jouw elektrische voertuig te kiezen.

Neem contact op

Plan een bezoek